Özel çözümlerimiz için sizi arayalım
Bize Ulaşın

Güneş santrallerinde santralin performansını ve üretimini optimize etmek, arızaları önceden tespit etmek ve yatırımın geri dönüşünü hızlandırmak amacıyla gerçek zamanlı izleme yapılmalıdır.

Santralin izleme amaçları ele alınırsa;

  • Gerçek zamanlı ve geçmiş enerji üretim verileri izlenerek santralin beklenen performansla karşılaştırılması ve sapmaların tespiti yapılabilmektedir.
  • Panel, inverter ve diğer ekipmanların anlık değerleri takip edilerek verimlilikleri incelenip, olası sorunların erken teşhisi ve tedbirleri alınabilmektedir.
  • Güneş ışınımı, sıcaklık, rüzgar hızı gibi çevresel faktörlerin izlenmesi ve enerji üretimine etkileri analiz edilerek santralin optimizasyonu üzerine kararlar alınabilmektedir.
  • Gerçek zamanlı izleme ile mevcut ve oluşabilecek arızalar tespit edilerek onarım aksiyonlarının alınmasına ve enerji kayıplarının öne geçilmesine olanak sağlanmaktadır.


Santralin izleme sıklıkları ele alınırsa;

  • Enerji üretimi, sistem verimliliği, çevresel faktörler, arıza kayıtları, performans değerleri gibi konuların anlık takip edilmesi,
  • Arıza ve hata geçmişi, temizlik ve bakım programlarının aylık periyotlarla takip edilmesi,
  • Panellerin degradasyon oranı, santralin bakım maliyetleri, yatırım getirisinin değerlendirilmesi, sigorta ve garanti koşullarının takibi gibi konuların yıllık periyotlarla takip edilmesi gereklidir.

Tüm projelendirme ve izin süreçleri tamamlanan bir güneş santralinin inşa aşamaları:

  • Kurulum yapacak ekiplerin mobilize olması, ekipman ve depo alanlarının belirlenmesi,
  • Saha tesviye çalışmaları yapılarak arazinin düzenlenmesi ve arazi sınırlarının tel çit ile çevrilmesi,
  • Taşıyıcı konstrüksiyon sisteminin montajı,
  • Güneş panellerinin taşıyıcı konstrüksiyona montajı,
  • Trafo, hücre, inverter ve köşklerin montajının yapılması,
  • Kablo kanalları ve montaj işlerinin yapılması,
  • İdari bina ve inşat işlerinin tamamlanması,
  • Testlerinin yapılıp devreye alınması ve kabul işlemlerinin tamamlanması.

Tüm ekipmanların hazır olduğu senaryoda çatı projelerinde ortalama proje büyüklüğüne de bağlı olarak 1 MW gücündeki projeler 1 buçuk aylık bir sürede tamamlanmaktadır.

Arazi projelerinde ise süreç ile alakalı her arazinin farklı koşulları bulunmaktadır. Ayrıca enerji nakil hattı mesafeleri de değişkenlik göstermektedir. Fakat her şeyin iyi gittiği senaryoda yine 1 MW gücündeki projelerde yaklaşık 2 aylık bir sürede tamamlanmaktadır.

İşletme dönemi boyunca önleyici / periyodik bakımlar hem elektrik hem mekanik olacak şekilde uzman personeller tarafından yapılarak tesisin emre amadelik oranı ve PR oranı optimum seviyede korunarak yatırımcının maddi kayıp yaşamaması amaçlanmaktadır.

Garanti hizmetleri ise EPC sözleşmesi kapsamında anlaşılan süre boyunca (ortalama 2 – 3 yıl) GES elektrik ve mekanik işçiliklerinden kaynaklanabilecek bütün sorunları kapsamaktadır. Aynı zamanda GES’de kullanılan ekipmanların (panel, konstrüksiyon, inverter, trafo vb.) üretici firma garantileri bulunmaktadır. EntekSENS üretici firma garantilerini işletme dönemi boyunca takip ve koordine eder.

İşletme & Bakım; arıza bakım, koruyucu / periyodik bakım, yerinde izleme ve uzaktan performans takibi, mahsuplaşma danışmanlık hizmeti ve karbon yönetimi, merkezi yedek ekipman ve stok yönetimini kapsar.

Arıza Bakım: Arıza durumunda elektrik ve mekanik bakım alanlarda uzman ekibiyle 24 saat içerisinde müdahale etmektedir.

Koruyucu / Periyodik Bakım: Optimum performans için saha şartlarına göre değişiklik gösterebilen rutin bakımları ve panel temizliklerini kapsar.

Yerinde İzleme ve Uzaktan Performans Takibi: Merkezi izleme sistemi ile 7/24 kesintisiz takipler yapılacaktır.

Mahsuplaşma Danışmanlık Hizmeti ve Karbon Yönetimi: Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğine istinaden dağıtım şirketleri ile gerçekleştirilecek aylık mahsuplaşmaları ile Entek ticaret ekibi tarafından danışmanlık kapsamında yönetim gerçekleştirilir.

Merkezi Yedek Ekipman ve Stok Yönetimi: Periyodik bakım veya arıza esnasında üretim kaybı yaşanmaması adına yedek ekipman ve stok yönetimidir.

İşletme & Bakım çalışmaları, tek seferlik işlemler olmamakla birlikte gerçek etkisini periyodik olarak yapıldığında göstermeye başlar. EntekSENS tarafından İşletme & Bakım hizmetleri 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak gerçekleştirilmektedir.

Mühendislik açısından her konu başlığı, diğer EPC firmalarına oranla daha titizlikle incelenerek yatırım sürecinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmektedir.

Tedarik kapsamında, EntekSENS satın alma gücü ile oluşturduğu tedarikçi portföyü sayesinde rekabetçi fiyatlar sağlayarak yatırımcılarına mutlak fayda sağlamayı hedeflemektedir.

Saha işleri açısından EntekSENS uzman saha mühendisleri ve çalışanları ile iş kapsamında belirlenen sözleşme ve şartnamelere uygun iş yapılması, yapılan işin Koç Holding standartlarında yatırımcılara raporlanması konusunda diğer EPC’lerden ayrışmaktadır.

  • Panel yerleşimi ve açısı optimize edilmelidir.
  • Panellerin temizliği düzenli yapılmalıdır.
  • Gölgelenme problemleri minimize edilmelidir.
  • İzleme sistemleri kullanılabilir.
  • Yüksek kaliteli ekipmanlar kullanılmalıdır.
  • Sistemi düzenli izleyip gerektiğinde bakımını yapacak teknolojiler entegre edilebilir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla sera gazı emisyonlarının ve dolayısıyla atmosfere salınan karbon miktarının ölçümüdür. Yenilenebilir enerji kaynakları, doğrudan elektrik üretimi sırasında CO2 emisyonu oluşturmazlar.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin zorlu hava koşullarına karşı korunmak için belirli önlemler alınması önemlidir. Bu önlemlerden en kritik olanlar aşağıda verilmiştir:

  • Yağmur ve Nem Direnci: Güneş panelleri, diğer ekipmanlar ve bağlantılar, su geçirmez ve neme dayanıklı malzemelerden yapılmış olmalıdır.
  • Kar Dayanımı: Panel yüzeyleri kar yükleri altında dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalı ve karın birikmesini önleyerek verimliliği artırmak için eğimli olmalıdır.
  • Sıcaklık Değişimleri: Sıcaklık değişimlerine dirençli malzemeler kullanılmalı ve panellerin termal genleşme gibi etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Rüzgar Dayanımı: Montajlar sağlam bir şekilde yapılmalı ve uygun bağlantılarla güvenli şekilde sabitlenmelidir.
  • Yıldırım ve Aşırı Akım Koruması: İyi topraklama sistemleri ve uygun aşırı akım koruma cihazları kullanılmalıdır.

Lisanssız projelerde mahsuplaşma genellikle projenin elektrik üretimi – tüketimi arasındaki dengeleme sürecini ifade eder. Bu dengeleme, projenin elektrik üretiminin fazla olduğu durumda elektriğin şebekeye satılması, elektrik tüketiminin fazla olduğu durumda ise şebekeden elektrik alınması anlamına gelir.

Mahsuplaşma işlemi, güneş enerjisi sistemlerinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak enerji maliyetlerini azaltır ve ek gelir sağlamaya yardımcı olur.

Eltek Ticaret ekibimiz İşletme & Bakım kapsamında mahsuplaşma ve karbon danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Bu Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını kendi üretim tesisinden karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması amacıyla lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek, gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesidir.

Bifacial paneller, standart tek yüzlü panellerin aksine hem ön hem arka yüzeyden güneş ışığını absorbe edebilen ve elektrik üretebilen panellerdir. Bifacial paneller, arka yüzeyden gelen güneş ışığını absorbe edebildikleri için yansıma katsayısı daha düşüktür. Bu da çevredeki yansımaların, örneğin kar, beton veya su yüzeyleri gibi, panelin performansını artırabileceği anlamına gelir. Bifacial paneller, tek taraflı panellere göre daha yüksek bir enerji verimliliğine sahiptir.

EntekSENS mühendislik ekibi tarafından gerçekleştirilen saha keşifleri ile sahaya, konuma ve bütün fiziki şartlara uygun ekipmanlar tercih edilerek teknolojinin gereklilikleri ve yenilikleri de gözetilerek yatırımcıların beklentileri doğrultusunda maksimum fayda sağlayacak GES tasarımları yapılmaktadır.

Fotovoltaik paneller temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneş ışığını kullanarak elektrik enerjisi üretir. Fotovoltaik panellerin içerisinde bulunan hücreler, güneş ışığını alarak içerdikleri yarı iletken malzeme sayesinde elektrik akımı üretirler.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan fotovoltaik paneller P-tipi MonoPERC monokristal hücrelerden oluşmaktadır. Gelecekte daha yüksek verimlilik sağlayan, N-tipi TopCON ve HJT hücrelerinin kullanıldığı panellerin sektörde daha fazla yer bulacağı öngörülmektedir.

TopCON teknolojisi ile geleneksel panellere kıyasla %26 daha fazla verimlilik sunmaktadır. Bu teknoloji ile birlikte mevcut üretim süreçlerinde yapılan değişikliklerle kayda değer iyileştirmeler sağlanabilmektedir.